maj 272019
 

Nu ligger Aluett i på sin vanliga plats i tullhamnen, visserligen utan ballast men hon flöt fint senast jag såg henne och tog inte in särdeles mycket vatten.

 

Under våren har vi jobbat frenetiskt med att få bytt de fyra bord vi tog oss ann i den här underhållsrundan, till hösten tar vi det lite lugnare och siktar på att bara byta ett. Tyvärr tog det betydligt mer tid att byta bord än vad vi hade hoppats så sjösättningen i vår blev förskjuten med några veckor jämfört med planen. Vi hade tänkt att vi skulle rigga henne nu i mitten av maj, men det gick inte, istället så siktar vi på att få upp masten och allt annat i mitten av juni, 15-16 är dagarna som gäller.

Segling då? Jo, vi ska nog kunna segla lite i sommar men mycket av tiden kommer att läggas på utbildning. Vi har många nya medlemmar som inte har stor seglingsvana så vi kommer att ta det försiktigt i början.

Det är också tid att betala medlemsavgiften för 2019, 250kr för ordinarie medlemmar och 100kr för stödmedlemmar, inbetalning till föreningens plusgirokonto 187728-1 är det enklaste och bästa.

Vi ses!

Johan Sjöberg, ordförande

apr 112019
 

Vad har hänt med Aluett? Var är hon? Kommer hon att komma ut och segla i år?

Som många kanske märkt så saknades Aluett under 2018 års sommar på sin vanliga plats utanför Kalmar länsmuseum. Ni kanske undrar var hon blev av.
Hon har legat i Lotshamnen och är sedan en tid tillbaka uppe på land och genomgår en del renovering. I skrivande stund har hon fått sig en liten ansiktslyftning i form av några nya bord och hon har också fått nya nitar, som tål det saltstänkta vattnet lite mer.

Under april och maj månad så kommer det att genomföras mer underhållsarbete och med lite tur så hinner hon komma ut på en segeltur innan vi har nått midsommar.

Är du nyfiken och känner att du vil hjälpa till med underhållet?
Hör då gärna av dig till oss i styrelsen. Ni når oss lättast på vår Facebooksida Aluett- föreningen för medeltida segling. Vi finns också på mailadressen: aluett (A) hotmail.com

Maria Neijman- sekreterare

Fikapaus på ballasten
feb 012014
 

Aluett är en fullskalig rekonstruktion av ett fynd från utgrävningen av Slottsfjärden i Kalmar (1930-talet). Hon lät byggas av Marinmuseum i Karlskrona 1994-1995. Fartygstypen kallas Byrding och är en typ av lastbåt från 1200-talet. Byrdingen påminner en del om vikingaskeppen med sitt klinkbyggda öppna skrov och ett stort råsegel i riggen. Dock finns ingen styråra, utan rodret hänger på stäven.

aluett_seglarAluett – föreningen för medeltida segling bildades år 2000, för att segla och vårda medeltids- repliken Aluett. De första åren efter rekonstruktion ägdes Aluett av Marinmuseum i Karlskrona. Föreningen hyrde först Aluett under några år för att hon skulle få vara i sin ”rätta miljö” i Kalmar. År 2004 fick så föreningen tillfälle att överta ägandet av Aluett, och sedan dess har hon haft sin hemmahamn i Kalmar.

Föreningens verksamhet innefattar allt som rör Aluett – vi seglar, vårdar, reparerar, vårrustar, höstvårdar och vinterförvarar henne med kärlek och omsorg. Vi marknadsför Aluett och föreningen och vi deltar vid olika evenemang runtom i regionen, ofta med Aluett närvarande.

För att kunna bedriva denna verksamhet krävs ekonomiskt stöd och materiella bidrag med allt från tjära till tackel och tåg. Därför är vi tacksamma för den hjälp vi fått av våra sponsorer.

Självklart drivs föreningen också av ett ideellt engagemang hos föreningsmedlemmarna, som i sin tur får uppleva det medeltida sjölivet ombord Aluett.

Om du vill vara med och stödja eller delta i Aluett-föreningens verksamhet,

    • Skicka ett mail till aluett@hotmail.com eller

    • Betala medlemsavgift direkt till Plusgiro 187728-1

* Ordinarie medlemskap: 250.- /år

* Stödmedlemskap: 100.- /år

(Uppge namn, adress alternativt e-mailadress i betalningsmeddelandet)

Mer information om Aluett och föreningen finner du på vår hemsida: www.aluett.seglar.nu

(Från och med våren 2014 kommer vi successivt gå över till ny hemsida: aluett.se)